Vilafranca del Penedès, 23 d’octubre 2023.- Família Torres presenta Gonfaus 2021, el nou exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals, que va iniciar el celler familiar fa quaranta anys per conèixer el patrimoni vitícola de Catalunya d’abans de l’arribada de la fil·loxera i amb el qual avui pot adaptar-se al canvi climàtic. És un vi experimental de producció molt limitada, elaborat íntegrament amb la varietat negra del mateix nom procedent de la finca Purgatori, a Les Garrigues (Costers del Segre).
Localitzada fa més de 20 anys i un cop sanejada i reproduïda in vitro, es va assajar al camp en diferents finques de Família Torres per conèixer quines condicions de clima i sòl li eren més favorables i poder-ne valorar el potencial enològic. Amb els anys s’ha constatat que és a la finca Purgatori, a uns 500 metres d’altura, on s’expressa millor ja que s´ha adaptat molt bé al clima extremadament sec i les oscil·lacions tèrmiques de zona.
La gonfaus és poc productiva i una de les poques varietats femenines conegudes actualment –la majoria són hermafrodites. Un estudi realitzat per l’ampelògraf francès Thierry Lacombe sobre les relacions de parentesc de les varietats de raïm demostra que la gonfaus és una varietat molt antiga ja que és mare de la querol, una de les primeres varietats recuperades per Família Torres, i parenta de moltes altres varietats com la també ancestral pirene, la trobat o la graciano.
Els vins de gonfaus presenten aromes intenses i complexes de fruites madures sobre un fons lleugerament especiat i mostren una acidesa ben integrada i bona concentració, amb tanins madurs i dolços. Aquesta acidesa és, de fet, un denominador comú en les varietats ancestrals recuperades en les quals s’està focalitzant Família Torres. Són varietats, en general, de cicle llarg, amb maduracions progressives i que preserven molt bé l’acidesa.
Gonfaus 2021 és la primera anyada comercial d'aquest vi, destinada especialment a l'alta restauració, i de la qual s’han produït únicament 1.118 ampolles. El vi l’elabora al celler Purgatori l'enòleg David Barriche, en un procés delicat per preservar l'essència de la varietat i enaltir la seva elegància i intensitat aromàtica.
2021 va ser una bona anyada per a la finca Purgatori per les temperatures moderades, tot i el clima continental extrem de la zona, i la bona reserva hídrica de la vinya. L’any va començar amb una gran nevada de fins a setanta centímetres de neu acumulada en la part alta de la finca, on es troben els ceps de gonfaus, fet que va propiciar un bon desenvolupament vegetatiu de la vinya.
Tot i començar com un projecte de caire filantròpic, ja fa anys que la cinquena generació, representada pel Miquel i la Mireia Torres Maczassek, s’ha centrat en recuperar les varietats amb més potencial enològic i més ben adaptades a les altes temperatures i la sequera amb l’objectiu de crear vins singulars que puguin arribar als consumidors. Per a Miquel Torres, “recuperar de mica en mica el patrimoni i riquesa vitícola de Catalunya és molt emocionant però ho fem amb la mirada posada al futur per elaborar vins que no només parlin de la nostra història sinó que mantinguin la qualitat i l’acidesa malgrat el canvi climàtic”.
Gonfaus és el sisè vi de Família Torres elaborat amb varietats ancestrals recuperades, el tercer monovarietal i el primer que prové de la finca Purgatori (a partir de l’anyada 2022, estarà emparat sota la DO Costers del Segre). Els seus predecessors són Grans Muralles (DO Conca de Barberà), que integra en el cupatge de varietats autòctones la garró i la querol, les dues primeres varietats recuperades pel celler; Clos Ancestral (DO Penedès), elaborat amb l'ancestral moneu procedent del Castell de la Bleda, juntament amb ull de llebre i garnatxa, Forcada i Clos Ancestral blanc (DO Penedès), elaborats amb l’única varietat blanca recuperada, forcada, com a monovarietal i com a part d´un cupatge amb xarel·lo respectivament, i Pirene, elaborat 100% amb la varietat negra ancestral que dona nom al vi, plantada al Prepirineu.