Vilafranca del Penedès, 25 de febrer del 2021.- Família Torres ha iniciat un pla agrícola per aplicar el model d’agricultura regenerativa en les seves vinyes ecològiques. L’objectiu és arribar a un nou equilibri basat en l’increment de la biodiversitat i de matèria orgànica de forma natural, potenciant així la funció de les vinyes com a embornals de carboni. La cinquena generació d’aquest celler familiar del Penedès decideix donar un pas més enllà en el seu compromís ambiental i adopta la viticultura regenerativa, en la seva concepció holística de la terra, com una de les solucions per lluitar contra el canvi climàtic i assolir el seu objectiu de tenir un impacte positiu en el clima a partir del 2050.

El pla agrícola de Família Torres contempla la reconversió, durant un període de cinc anys, de més de 500 hectàrees de vinyes ecològiques en propietat, distribuïdes en les denominacions d’origen Penedès, Priorat, Conca de Barberà i Costers del Segre. Les pràctiques regeneratives, algunes de les quals ja aplica actualment el celler en la gestió de les vinyes, s’implementaran paulatinament per regenerar el sòl i s’aniran ajustant en funció dels resultats. Com a punt de partida, es realitzaran assajos en les finques Mas La Plana, a Pacs del Penedès (DO Penedès), Mas de la Rosa, a Porrera (DOQ Priorat) i Milmanda, a Vimbodí i Poblet (DO Conca de Barberà), així com en vinyes de Jean Leon, on ja s’estan duent a terme diferents projectes.

Segons Miquel Torres Maczassek, director general i cinquena generació de Família Torres: “Som conscients que aquest és un llarg procés d’aprenentatge en què s’ha de desaprendre per buscar un nou equilibri”. I afegeix: “és un canvi de paradigma en la gestió de la vinya, però creiem que és necessari ja que la viticultura regenerativa és actualment l’única solució que permet emmagatzemar el carboni atmosfèric en el sòl i lluitar contra el canvi climàtic”.

Per a Família Torres, la viticultura ecològica és positiva però no és suficient davant del repte de l’emergència climàtica, ja que en la seva pràctica no contempla les emissions i la fixació de CO2. Les bases dels models d’agricultura regenerativa o holística parteixen dels preceptes de l’agricultura orgànica, però van més enllà ja que incorporen l’objectiu de recuperar la vida dels sòls i això, per tant, contribueix directament a augmentar la seva capacitat per captar i fixar carboni atmosfèric i reduir així les concentracions d’aquest gas d’efecte hivernacle a l’atmosfera, que és una de les causes de l’escalfament global.

Viticultura regenerativa, clau per millorar la qualitat dels sòls, els vins i el medi ambient

L’agricultura regenerativa busca restablir l’ecosistema natural a partir de tècniques respectuoses que uneixen els coneixements ancestrals i la tecnologia moderna. Els seus principals pilars són incrementar la matèria orgànica dels sòls de forma natural; no llaurar voltejant la terra per no danyar la superfície i evitar que s’alliberi el carboni retingut en el sòl; utilitzar cobertes vegetals per maximitzar l’assimilació de CO2 atmosfèric i incrementar la biodiversitat.

Per incrementar la matèria orgànica, el model regeneratiu contempla diferents estratègies com l’ús de compost orgànic i d’animals –per exemple, ovelles a les vinyes–, per afavorir la fertilització dels sòls de forma natural. Un sòl més fèrtil facilita l’aparició de cobertes vegetals espontànies o sembrades que milloraran l’acumulació de carboni a les arrels i al sòl. Amb el conjunt d’aquestes accions, s’estima que el sòl podria fixar al voltant de tres tones de CO2 por hectàrea i any.

Segons apunta l’experimentació realitzada fins al moment, els cultius de cobertura a les vinyes afavoreixen una disminució en la producció. A més, un sòl amb més vida permet retenir l’aigua de pluja i superar els períodes de sequera, evitant també l’erosió de la terra. A llarg termini, s’espera obtenir un retard en la maduració del raïm, que permeti mitigar en part les veremes prematures causades per l’escalfament global. Finalment, l’increment de la biodiversitat com a resultat d’una quantitat més gran de matèria orgànica en el sòl potencia un millor equilibri a la vinya i la creació d’un ecosistema més estable que dotarà els ceps de defenses naturals enfront de possibles plagues i malalties.

Per a Miquel Torres, “tots els aspectes que resulten de tenir uns sòls més vius i equilibrats són molt positius en una viticultura orientada a vins de qualitat i en un escenari de canvi climàtic. Aquestes tècniques regeneratives no només ens ajudaran a fer millor vins, sinó que ens permetran convertir les nostres vinyes en grans embornals de carboni i poder contribuir així a frenar el canvi climàtic”.

El pensament d’una agricultura més holística o menys intervencionista ha estat impulsat per noms com Alain Savory o Masanobu, Fukuoka, entre d’altres. L’agricultura convencional basada en productes agroquímics i la sobreexplotació de la terra ha causat la degradació i desertificació de milions d’hectàrees a tot el món. Aquests sòls desgastats són incapaços d’emmagatzemar carboni atmosfèric. Per això, és necessari un replantejament dels models agrícoles convencionals per incorporar pràctiques regeneratives. L’agricultura regenerativa suposa un gir de 180 graus en comparació a l’agricultura convencional, i també pel que fa a les pràctiques de viticultura tradicionals, però tot i així té avantatges clars per a la viticultura de qualitat, especialment en climes mediterranis.

Tenir un impacte positiu en el clima, compromís de Família Torres el 2050

La cinquena generació de Família Torres subscriu aquest compromís amb la viticultura regenerativa en el marc de Torres & Earth, el programa ambiental impulsat el 2008 per fer front al canvi climàtic.

L’ús d’energies renovables, mesures d’eficiència energètica, mobilitat sostenible i reducció del pes de les ampolles, entre altres accions, han permès al celler reduir les seves emissions de CO2 per ampolla (directes i indirectes) en un 30% del 2008 al 2019. Ara, Família Torres orienta els seus esforços a la captació i fixació del CO2, impulsant projectes com la reforestació a la Patagònia xilena, les tecnologies CCR (Carbon Capture Reuse) i les pràctiques regeneratives. El seu objectiu és reduir la petjada de carboni en un 55% el 2030 i tenir un impacte positiu en el clima (‘Climate Positive’) a partir del 2050.

Família Torres ha fundat, juntament amb el celler californià Jackson Family Wines, l’associació International Wineries for Climate Action (IWCA), integrada actualment per deu cellers de sis països, per impulsar la descarbonització del sector del vi a nivell global. IWCA compta amb un grup de treball sobre viticultura regenerativa.